Jak zařídit byt podle feng shui: 5 jednoduchých tipů

Zařízení bytu podle principů feng shui může výrazně ovlivnit pohodu a harmonii v domácnosti. Feng shui, starodávná čínská praxe zaměřená na dosažení rovnováhy mezi člověkem a jeho životním prostředím, nabízí různé způsoby, jak dosáhnout pozitivního toku energie Chi. Představme si, jak byste mohli upravit jednotlivé místnosti ve vašem bytě, aby lépe korespondovaly s těmito zásadami.

Obývací pokoj

Obývací pokoj je srdcem každého domova, místem setkávání rodiny a přátel. Podle feng shui by měl být tento prostor otevřený, světlý a přívětivý, aby podporoval tok energie a sociální interakce. Umístění nábytku by mělo povzbuzovat ke komunikaci; sedačka a křesla by měla být uspořádána do tvaru „U“ nebo „H“, nikdy však s zády k dveřím. Důležitý je také pořádek a minimalismus, který nebrání volnému toku energie.

Snímek obrazovky 2024-04-07 v 9.56.14

Ložnice

V ložnici, našem útočišti klidu a odpočinku, doporučuje feng shui umístit postel tak, aby byla co nejdál od dveří, ale stále z nich byla vidět. Je důležité, aby pod postelí nebyl žádný úložný prostor, který by mohl blokovat energii. Měli bychom se také vyvarovat umístění zrcadel naproti posteli, jelikož to může narušit klidný spánek.

Snímek obrazovky 2024-04-07 v 10.01.20

Kuchyně a jídelna

Kuchyně je považována za místo hojnosti a prosperity. Je důležité udržovat ji čistou, organizovanou a plnou života, tedy s čerstvými bylinkami či ovoce na lince. Stůl v jídelně by měl být umístěn uprostřed místnosti a obklopen rovnoměrně rozmístěnými židlemi, aby podporoval rovnováhu a rovnost.

Snímek obrazovky 2024-04-07 v 9.57.19

Dětský pokoj

Dětské pokojíčky by měly být světlé, veselé a podporovat kreativitu. Je důležité udržet v pokoji pořádek a jasné rozdělení prostoru na zónu pro hru, učení a odpočinek. Barvy by měly být jemné a povzbuzující, například pastelové odstíny, které podporují klidný spánek a soustředění.

Snímek obrazovky 2024-04-07 v 10.03.51

Předsíň

Předsíň by měla být světlá, přívětivá a bez nepořádku, vítající pozitivní energii do vašeho domova. Zrcadlo v předsíni může vizuálně zvětšit prostor a přitahovat pozitivní Chi, ale mělo by být umístěno tak, aby neodráželo přímo dveře. Botník nebo věšák na oblečení by měly být elegantní a funkční, umožňující snadné ukládání věcí a udržení pořádku.

Snímek obrazovky 2024-04-07 v 10.05.04

Zařizování bytu podle feng shui není jen o dodržování určitých pravidel, ale především o vytváření harmonického a příjemného prostředí, kde se každý cítí šťastně a v klidu. Je to o nalezení vlastního místa štěstí a pohody v rámci domova.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz